Περιγραφή γάτας

Manul ή Pallasov γάτα – ένα αρπακτικό στέπα, που εμφανίστηκε στην Κεντρική Ασία. Προτιμά να εγκατασταθεί στα βουνά της ερήμου ή στις στέπες που γειτνιάζουν με τα βουνά.

manul cat
Μικρά αυτιά ευρέως διατεταγμένα – αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του manul.
Φωτογραφία: Getty

Υπάρχουν τρία υποείδη του Μανουήλ: Σιβηρίας, Θιβέτ και Κεντρικής Ασίας. Διαφέρουν ασήμαντες διαφορές στο χρώμα και το μέγεθος. Χαρακτηρίζονται από τις ακόλουθες παραμέτρους:

  • ύψος στο ακρώμιο – 25 cm.
  • μήκος σώματος – 52-65 cm.
  • μήκος ουράς 23-31 cm.
  • βάρος – 5-7 kg.
  • στόμιο ευρύ?
  • το κεφάλι είναι μικρό.
  • Τα πόδια είναι παχιά και μικρά.
  • τα αυτιά στρογγυλεμένα, ευρέως διαχωρισμένα.
  • Οι μαθητές είναι στρογγυλοί.
  • μεγάλα μάτια με κίτρινη απόχρωση.

Γενικά, το ζώο έχει ισχυρή και ισχυρή διάπλαση.

Η γούνα του άνδρα είναι παχιά και πλούσια. Το χρώμα είναι ανοιχτό γκρι και ωχροειδές με αιχμηρές άκρες και η ουρά είναι γκρι με μαύρο άκρο. Μέσω του ρύγχους, πίσω και πλευρές είναι μαύρες ρίγες. Οι άκρες των αυτιών είναι λευκές. Η εξαφάνιση της γάτας ξεκίνησε λόγω του αφράτου παλτό του. Το manul είναι μικρό και συνεχίζει να συρρικνώνεται. Είναι στο χείλος της εξαφάνισης.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτών των γατών είναι η παρουσία μεμβρανών που αναβοσβήνουν. Χάρη σε αυτά, τα μάτια των γατών προστατεύονται αξιόπιστα από την αιολική στέπα και τον ξηρό αέρα.

Στην αιχμαλωσία, ο άνδρας ζει μέχρι 20 χρόνια, και στη φύση μέχρι 10. Και όμως, για την οικιακή συντήρηση, αυτή η φυλή δεν είναι κατάλληλη.

Χαρακτήρας και συνήθειες του manul γάτας

Ο άντρας θέλει να κυνηγάει το λυκόφως. Οι γάτες είναι γρήγορες σε μικρές αποστάσεις, αλλά οι μακροχρόνιοι μαραθώνιοι δεν είναι για αυτούς. Είναι μάλλον αργά, επομένως κυνηγούν ποντίκια, επιτίθενται ακριβώς δίπλα στις τρύπες τους. Η κύρια διατροφή των γατών είναι τα τρωκτικά, μερικές φορές τα μικρά πουλιά, οι σκίουροι εδάφους, τα αδέσποτα και τα λαγοί. Επίσης, ο άνθρωπος τρώει έντομα, μούρα και φυτά.

Manul ζουν μόνοι. Ένα αρσενικό χρειάζεται ένα καθιστικό επιφάνειας 4 τετραγωνικών μέτρων. km. Lair αυτό το μικρό αρπακτικό οργανώνει σε μικρές σπηλιές, ρωγμές, εγκαταλελειμμένα βουνά των ασβών και των αλεπούδων.

Αυτή η γάτα δεν είναι κατάλληλη για το σπίτι. Πρώτα απ ‘όλα, είναι ένας αρπακτικός θηρευτής που δεν είναι συνδεδεμένος με τον ιδιοκτήτη.

Το manul πολλαπλασιάζεται κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Η εγκυμοσύνη διαρκεί 2 μήνες. Ένα νεογέννητο γατάκι γεννιέται τυφλό και ζυγίζει 300 γραμμάρια. Μέχρι την ηλικία των 4 μηνών, τα γατάκια αρχίζουν να κυνηγούν. Πολλαπλασιάζονται σπάνια. Στην αιχμαλωσία, τα γατάκια είναι συχνά άρρωστα με τοξοπλάσμωση.

Ο άνθρωπος δεν είναι επιθετικός, αλλά προστατεύει τον χώρο του και σε αυτή την περίπτωση μπορεί ακόμη και να επιτεθεί σε ένα άτομο. Σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου, προτιμούν να βρίσκονται χαμηλά. Αυτές οι γάτες δεν γκρεμίζουν, αλλά γκρίνια, χλευάζουν και δίνουν χαμηλές κραυγές.

Μπορείτε να θαυμάσετε τη γοητευτική εμφάνιση του manul σε ζωολογικούς κήπους. Στο σπίτι, αυτές οι γάτες δεν περιέχουν.

Διαβάστε περισσότερα: μια περιγραφή της φυλής των chausi γάτες