Επικίνδυνη για ζωή! Κορυφή των πιο επικίνδυνων ουσιών στα καλλυντικά

Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν απολύτως φυσικά μέσα για την ομορφιά της βιομηχανικής παραγωγής – γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά, βαφές κλπ. Βοηθούν να αναμειγνύονται τα συστατικά μαζί, να αυξάνεται η διάρκεια ζωής, να δίνεται στο προϊόν μια ευχάριστη εμφάνιση και άρωμα. Ως εναλλακτική λύση στη βιομηχανική παραγωγή – στο σπίτι φυσικά καλλυντικά. Αλλά ένα τέτοιο αποτέλεσμα, που παρέχεται από τα κεφάλαια που παράγονται μετά από πολλά χρόνια έρευνας υψηλής τεχνολογίας, δεν περιμένουν πάρα πολύ. Είναι αλήθεια ότι η τιμή για τα καλλυντικά ελίτ δεν θα είναι μικρή. Και τα κεφάλαια του προϋπολογισμού συχνά αμαρτάνουν από συστατικά που δεν είναι τόσο χρήσιμα, αλλά και βλάπτουν την υγεία και την ομορφιά. Υπάρχουν πολλά χημικά πρόσθετα, θα σταματήσουμε σε κάποια.

Φωτογραφία: Getty Images

Parabens

Στην ετικέτα: μεθυλοπαραμπέν, προπυλοπαραμπέν, βουτυλοπαραμπέν.

Οι εστέρες του παρα-υδροξυβενζοϊκού οξέος (συντομογραφία ως parabens) είναι πολύ δημοφιλείς ως συντηρητικά και αντισηπτικά στις βιομηχανίες καλλυντικών, φαρμακευτικών και τροφίμων λόγω του χαμηλού κόστους τους και της υψηλής απόδοσης. Ο φυσικός ομόλογός του δεν είναι ανταγωνισμός. Επομένως, τα φθηνά καλλυντικά (σαμπουάν, κρέμες, αφροί, κραγιόν) αποτελούνται συχνά από συνθετικό υποκατάστατο – παραμπέν.

Από ότι είναι επικίνδυνο; Καρκινογόνο: Παρανάφια υψηλής συγκέντρωσης έχουν ανιχνευθεί στον καρκίνο του μαστού, αλλά δεν έχει βρεθεί άμεση σχέση μεταξύ της χρήσης καλλυντικών και του καρκίνου. Επομένως, το ερώτημα αν η παρουσία παραμπένων μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση της ογκολογίας παραμένει ανοικτή. Αλλά αλλεργία μπορεί να προκαλέσει. Και είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά με την παρουσία παραμπένων σε άμεσο ηλιακό φως – αυτό προκαλεί γήρανση του δέρματος.

Triclosan

Στην ετικέτα: Triclosan.

Είναι μέρος των περισσότερων αντιμικροβιακών και αντιμυκητιασικών παραγόντων: σαπούνια, πηκτές, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, αποσμητικά και χαρτοπετσέτες για υγιεινή. Το Triclosan έχει ένα περίεργο ιστορικό: αφού αυτή η οργανική ένωση συντέθηκε για πρώτη φορά το 1965, χρησιμοποιήθηκε ενεργά στις ΗΠΑ ως φυτοφάρμακο – για την καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών. Στη συνέχεια, το χημικό στοιχείο επέκτεινε την επιρροή του – έγινε απαραίτητη στην οδοντιατρική, την καλλυντική και τη χημική βιομηχανία (προστίθεται στα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά). Και όλα δεν θα ήταν τίποτα, αλλά στην ίδια Αμερική απαγόρευσαν ξαφνικά τη χρήση του triclosan στα καταναλωτικά αγαθά λόγω της μεγάλης βλάβης του σώματος.

Από ότι είναι επικίνδυνο; Επιδρά αρνητικά στο ενδοκρινικό και αναπαραγωγικό σύστημα. εκτός από τα προβλήματα με ορμόνες επηρεάζει την εργασία των νεφρών, του ήπατος, των πνευμόνων. Γενικά, μια πολύ τοξική ουσία.

Φωτογραφία: Getty Images

Φθαλικές ενώσεις

Στην ετικέτα: φθαλικό διαιθυλεστέρα, φθαλικό δι-κ-βουτύλιο.

Ένα από τα πιο τοξικά συστατικά, πληροφορίες για τα οποία δεν υπάρχουν πάντα στην ετικέτα. Παρόλο που σε πολλές χώρες απαγορεύεται το φθαλικό οξύ για καλλυντικές ανάγκες. Τα πιο συχνά προστίθενται στα διακοσμητικά προϊόντα: σκιές, ρουζ, βερνίκι νυχιών.

Τι είναι επικίνδυνο; Προκαλεί παραβιάσεις στο ενδοκρινικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσει γενετικές διαταραχές της ενδομήτριας ανάπτυξης, επομένως, απαγορεύεται για χρήση από έγκυες γυναίκες, αποδυναμώνει τη δράση της τεστοστερόνης (την ανδρική σεξουαλική ορμόνη). Δεδομένου ότι η ετικέτα μπορεί να μεταμφιεστεί ως Parfum, είναι καλύτερο να αγοράσετε το προϊόν χωρίς φθαλικές ενώσεις ή χωρίς αρώματα.

Λαουρυλοθειικό νάτριο

Στην ετικέτα: Λαουρύλ θειικό νάτριο, SLS.

Χωρίς αυτή τη χημική ουσία, που ονομάζεται επίσης επιφανειοδραστική ουσία (επιφανειοδραστική ουσία), δεν υπάρχουν καθόλου απορρυπαντικά: πηκτές, σαμπουάν, αφροί, αφαίρεσης μακιγιάζ. Η ουσία προέρχεται από το έλαιο καρύδας, το οποίο δίνει σε ορισμένους κατασκευαστές ελιγμούς για πονηρία – γράφουν στην ετικέτα που είναι φτιαγμένη από καρύδα, φυσική. Παρ ‘όλα αυτά, μία από τις πιο επιβλαβείς ενώσεις, ικανή να προκαλέσει πραγματική βλάβη στο σώμα.

Από ότι είναι επικίνδυνο; Εύκολα διεισδύει στους ιστούς, είναι σε θέση να παραμείνει στα κύτταρα του ήπατος, της καρδιάς. Στο δέρμα μετά τον καθαρισμό, παραμένει μια μεμβράνη που προκαλεί ερεθισμό, ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα. Μετά την εφαρμογή των σαμπουάν με SLS προωθεί την εμφάνιση της πιτυρίδας, φαγούρα. Τα μαλλιά γίνονται ξηρότερα, εξασθενίζουν, χωρίζουν, πέφτουν. Μετά την εφαρμογή της οδοντόκρεμας, υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης στοματίτιδας. Εάν η θεραπεία με SLS δεν είναι διαθέσιμη, τότε συνιστάται να ξεπλυθεί καλά από το δέρμα με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Φορμαλίνη ή φορμαλδεΰδη

Στην ετικέτα: Φορμαλδεΰδη, διαζολιδινυλική ουρία, DMDM ​​υδαντοΐνη.

Συχνά βρίσκεται σε υγιεινή (σαπούνια, σαμπουάν, μαλακτικά, αφροί, κρέμες, λοσιόν) ή σε αντισηπτικά προϊόντα. Αλλά μπορεί να είναι μέρος της βερνίκι νυχιών και της μάσκαρας. Η φορμαλδεΰδη είναι ένα άχρωμο αέριο με απότομη οσμή, το οποίο έχει υψηλή τοξικότητα, αλλά έχει ισχυρό βακτηριοκτόνο αποτέλεσμα. Ένα διάλυμα φορμαλδεΰδης – φορμαλίνης – εκτός από ένα καλό συντηρητικό. Στην παραγωγή καλλυντικών σε αυστηρά καθορισμένη δοσολογία, η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται σε όχι καθαρή μορφή, αλλά χημικές ουσίες (απελευθερώσεις) που περιέχουν μόρια φορμαλδεΰδης. Αν δεν αποθηκεύετε καλλυντικά σε σκοτεινό θάλαμο, τότε υπό την επίδραση του φωτός, η απελευθέρωση θα αρχίσει να απελευθερώνει φορμαλδεΰδη, αυξάνοντας τη συγκέντρωσή του.

Από ότι είναι επικίνδυνο; Στην Ιαπωνία και τη Σουηδία, η φορμαλδεΰδη απαγορεύεται επισήμως από τη χρήση στα καλλυντικά. Σε ορισμένες χώρες, επιτρέπεται στα καλλυντικά, τα οποία δεν παραμένουν στο δέρμα. Στη Ρωσία δεν υπάρχουν νομοθετικοί περιορισμοί στη χρήση αυτής της χημικής ουσίας. Μέσα με φορμαλδεΰδη θεωρητικά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του βλεννογόνου, αλλεργίες, δερματίτιδα, βρογχικό άσθμα.

Φωτογραφία: Getty Images

Διαζωδινυλο ουρία

Στην ετικέτα: διαζολιδινυλ ουρία.

Πολύ πρωταρχικά και υπό όρους μπορείτε να πείτε αυτό: η ουρία είναι στα κύτταρα του δέρματος και ένα από τα καθήκοντά της είναι να διατηρήσει την υγρασία. Ως εκ τούτου, στα καλλυντικά, φέρνει πολύ χρήσιμο – από ενυδάτωση έως αντιμικροβιακή δράση. Μια άλλη ουρία είναι ένα καλό συντηρητικό. Περιέχονται σε χρώματα μαλλιών, σαμπουάν, κρέμες χεριών, λοσιόν και οδοντόκρεμες. Χρησιμοποιείται ευρέως σε ιατρικές αλοιφές.

Από ότι είναι επικίνδυνο; Με προσοχή θα πρέπει να χρησιμοποιείται παρουσία δερματικών παθήσεων: ερεθισμός, εξανθήματα, πληγές. Καλλυντικά, τα οποία περιλαμβάνουν ουρία, θα εντείνουν την ασθένεια. Οι θεραπευτικές αλοιφές περιέχουν υψηλή συγκέντρωση ουρίας, οπότε είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί μόνο στην πληγείσα περιοχή του δέρματος, διαφορετικά το κάψιμο παρέχεται.

Αλουμίνιο

Στην ετικέτα: Αλουμίνιο, σκόνη αργιλίου.

Περιέχονται με τη μορφή σκόνης ή σκόνης ως χρωστική ουσία χρωματισμού. Προστίθεται σε αποσμητικά, διακοσμητικά καλλυντικά, ειδικά σκιές, επενδύσεις ματιών, λευκαντικές κρέμες για το πρόσωπο, αντιηλιακά προϊόντα, οδοντόκρεμες.

Από ότι είναι επικίνδυνο; Πριν η σκόνη αλουμινίου εισέλθει στη συνταγή των καλλυντικών προϊόντων, φυσικά, υποβλήθηκε σε μια μελέτη. Αλλά ακόμα αυτό το μέταλλο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλές: διεισδύει εύκολα στο δέρμα στο κυκλοφορικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, συσσωρεύεται, επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Υδροκινόνη

Στην ετικέτα: Υδροκινόνη.

Αυτό το φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για να λευκαίνει το δέρμα, είναι μέρος των κρέμες, αλοιφές, τονωτικά ενάντια στην ενισχυμένη χρωματισμό. Αλλά τελευταία φορά πήρε στη λίστα των αναξιόπιστων. Στην πραγματικότητα, η υδροκινόνη δεν απομακρύνει την χρωστική ουσία, αλλά σταματά την παραγωγή μελανίνης, η οποία προστατεύει το δέρμα από τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας ως φυσικού φραγμού.

Από ότι είναι επικίνδυνο; Έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: μείωση της παραγωγής μελανίνης, καθιστά το δέρμα ευάλωτο στις υπεριώδεις ακτίνες, αυξάνει τον κίνδυνο νέων κηλίδων και καρκίνου του δέρματος. Με την παρατεταμένη χρήση επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, δίνει ένα θαμπό χρώμα. Επηρεάζει το ενδοκρινικό σύστημα. Υπάρχουν ενδείξεις αρνητικής επίδρασης στις νευρικές και αναπαραγωγικές λειτουργίες. Απαγορεύεται στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Κεντρική Ασία.

Φωτογραφία: Getty Images

Ταλκ

Στην ετικέτα: Ταλκ.

Η χαλαρή σκόνη λευκού χρώματος χωρίς γεύση και οσμή είναι ένα φυσικό μέταλλο που χρησιμοποιείται ενεργά όχι μόνο στην καλλυντική βιομηχανία αλλά και στην ιατρική και τη βιομηχανία τροφίμων. Χρησιμοποιήστε το για να απορροφήσετε υγρασία, μειώστε την τριβή. Τάλκης είναι το κύριο συστατικό των σκόνη μωρών, προστίθεται στις γυναικείες σκόνες, ξηρά αποσμητικά, οδοντόκρεμες, blushers, κρέμες τόνου.

Από ότι είναι επικίνδυνο; Στις αρχές της δεκαετίας του 90 του περασμένου αιώνα, διεξήχθη μια μελέτη – πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα στους αρουραίους που αναγκάστηκαν να εισπνεύσουν σκόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια διαγνώστηκαν με καρκινικούς όγκους. Ακόμα υπάρχει μια άποψη ότι το τάλκης μπορεί να προκαλέσει πνευμονικές παθήσεις και αλλεργική δερματική αντίδραση. Το αν είναι ή όχι είναι ένα πολεμικό ζήτημα, δεν υπάρχουν σοβαρές μελέτες και δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την βλάβη στην υγεία.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 2 = 10